Mugg hos häst

Slaskväder innebär smutsiga och våta rasthagar och att hästens ben och hovar utsätts för fukt, lera och därmed ökad risk för mugg - inflammation i huden i hästens karleder.

Läs hela artikeln

Publicerad för Häst, 2019-03-20

Borrelia hos hund

Sjukdomen borrelios är omdiskuterad, men det är mycket ovanligt att hundar i Sverige blir sjuka. Antikroppar mot borreliabakterien kan däremot förekomma hos helt friska hundar och innebär då inte att hunden är sjuk. I denna artikel kan du läsa mer om sjukdomen, dess behandling och vad du kan göra i förebyggande syfte.

Läs hela artikeln

Publicerad för Hund, 2019-03-15

Vanliga frågor om fästingar - Veterinären svarar

Så snart temperaturen kryper upp över 5° så vaknar fästingarna till liv. Och med dem en hel del frågor från oroliga hund- och kattägare. I den här artikeln svarar vi på de vanligaste frågorna vi på FirstVet brukar få.

Läs hela artikeln

Publicerad för Hund, 2019-03-15

Godkända fästingförebyggande medel

Marknaden för fästingförebyggande medel kan vara något av en djungel och som djurägare är det ofta svårt att veta vad man ska välja och vad som är bäst för just ens eget djur. Denna artikel behandlar de fästingförebyggande preparat som är godkända som läkemedel.

Läs hela artikeln

Publicerad för Hund, 2019-03-18

Frågor och svar kring hur man förebygger fästingbett

Det finns en mängd olika tips på hur man kan förebygga fästingbett hos hund och katt. Den här artikeln ger svar på vanliga frågor och funderingar om fästingmedel.

Läs hela artikeln

Publicerad för Hund, 2017-05-04

Vaccination mot hästinfluensa

Utbrott av hästinfluensa förekommer varje år i Sverige. Hästar som drabbas får hög feber - ibland noteras två febertoppar, hostar, snorar, blir hängiga, stela och vill ofta inte äta. Sjukdomen sprids snabbt och risken att bli sjuk är störst för unga och ovaccinerade hästar. Vaccinerade hästar får oftast inga symtom eller snabbt övergående symtom. Se över din hästs vaccinationsskydd i tid!

Läs hela artikeln

Publicerad för Häst, 2019-02-27

Skydda hästen mot smittsamma virussjukdomar

Vintertid är det inte ovanligt med smittsamma virusinfektioner bland hästar. Hästinfluensa är en virusinfektion som ger feber, hosta och nosflöde. Herpesviruset EHV-1 kan förutom snarlika symtom med feber och förkylning även orsaka abort hos dräktiga ston, samt i en allvarlig neurologisk form resultera i förlamningar.

Läs hela artikeln

Publicerad för Häst, 2019-02-27

Kort om kvarka

Kvarka är en bakteriesjukdom hos häst, som varje år drabbar hästar i stall i Sverige och världen.

Läs hela artikeln

Publicerad för Häst, 2019-02-27

Skötselråd - Kanin

Tamkaninen har blivit allt vanligare i Sverige. Det är inte längre ett ”barndjur”, utan även ett sällskapsdjur till vuxna. Det finns många fördelar med att ha kanin. Men likt alla sällskapsdjur kräver de skötsel och underhåll. I denna artikel finns all information du behöver för att ta hand om din kanin på bästa sätt!

Läs hela artikeln

Publicerad för Kanin, 2019-02-07

Borsta tänderna på din hund och katt

Tandborstning förbättrar ditt djurs munhälsa och förebygger en rad sjukdomar. Läs denna artikel där vi besvarar de vanligaste frågorna vi får in samt delar med oss av tips på hur man kommer igång med tandborstning.

Läs hela artikeln

Publicerad för Hund, 2017-02-08

Reflexguide för ryttare

När det börjar bli mörkare ute är det dags att gå igenom reflexer och lampor för att se till att både du och hästen syns ute. Reflexer kan rädda liv!

Läs hela artikeln

Publicerad för Häst, 2018-11-15

Vaccination av hund

I den här artikeln finns beskrivet rekommendationer kring så kallade ”basvacciner” samt en mindre översikt över några av de andra vaccin som ges till hundar i Sverige.

Läs hela artikeln

Publicerad för Hund, 2017-06-19

Vaccination av katt

I den här artikeln finns beskrivet rekommendationer kring så kallade ”basvacciner” samt en mindre översikt över några av de andra vaccin som kan ges till katter i Sverige.

Läs hela artikeln

Publicerad för Katt, 2017-06-19

Första hjälpen för hund och katt

Skulle olyckan vara framme är det bra att veta hur man ska agera i olika situationer. I denna artikel ger vi er situationsbaserade tips och råd för en säkrare vardag.

Läs hela artikeln

Publicerad för Hund, 2017-01-13

Stallapotek

Hästar är stora djur och kommer inte sällan in med små sår eller skador från hagen. Året runt riskerar de även att utsättas för andra typer av åkommor. Sällan är det allvarligt men det kan ändå vara bra för dig med ansvar för en häst att alltid ha ett eget stallapotek tillgängligt. Då är du alltid redo om olyckan skulle vara framme. I denna artikel ger vi dig tips på vad som kan vara bra att hemma i sitt stallapotek.

Läs hela artikeln

Publicerad för Häst, 2019-02-05

Kennelhosta hos hund

Kennelhosta är ett samlingsnamn på smittsam luftvägsinfektion med hosta hos hund. I denna artikel kan du lära dig mer om allt ifrån symptom, diagnos och behandling.

Läs hela artikeln

Publicerad för Hund, 2017-06-29

Kattsnuva

Kattsnuva är ett samlingsnamn på infektion i de övre luftvägarna hos katt. Läs denna artikel för att lära dig mer om smittan, hur du förebygger samt behandlar om din katt skulle drabbas.

Läs hela artikeln

Publicerad för Katt, 2017-03-31

Känna på buken

Om din hund är dålig i magen eller verkar ha svårt att kissa kan det vara bra att försiktigt känna på buken. Här visar vi hur det går till.

Läs hela artikeln

Publicerad för Hund, 2019-01-30

Undersök blodcirkulationen

Om din hund är hängig, sjuk eller skadad kan det vara bra att undersöka hundens blodcirkulation. Det underlättar även veterinärens bedömning om hur akut läget är.

Läs hela artikeln

Publicerad för Hund, 2019-01-30

Tecken på uttorkning

Är din hund sjuk eller äter och dricker dåligt finns det risk att den blir uttorkad. Här visar vi hur man kan göra några första enkla test.

Läs hela artikeln

Publicerad för Hund, 2019-01-30