Få hjälp av våra veterinärer Nästa lediga tid .

Borrelia hos hund

Sjukdomen borrelios är omdiskuterad, men det är mycket ovanligt att hundar i Sverige blir sjuka. Antikroppar mot borreliabakterien kan däremot förekomma hos helt friska hundar och innebär då inte att hunden är sjuk. I denna artikel kan du läsa mer om sjukdomen, dess behandling och vad du kan göra i förebyggande syfte.

Borrelia hos hund

Artikeln är skriven av veterinär på FirstVet - hos oss träffar du kostnadsfritt veterinär i din mobil eller dator. Genom videosamtal får du snabbt råd, diagnos och behandlingsförslag. Vid behov får du även remiss och i vissa fall recept.

Läs hela artikeln utan kostnad

Logga in för att läsa hela artikeln. Det är helt gratis och det går snabbt att skapa ett konto.

Logga in och läs vidare

Det är mycket ovanligt att hundar i Sverige blir sjuka av Borrelia. Antikroppar kan förekomma hos helt friska hundar och innebär inte att hunden är sjuk, utan att den träffat på borreliabakterien och att kroppen redan bekämpat infektionen.

 

Eftersom borrelios är en ovanlig sjukdom hos hundar i Sverige bör veterinären i första hand försöka utesluta andra orsaker till hundens symptom.

 

Många hundar har tidigare behandlats med antibiotika mot misstänkt borrelios. De flesta hundar blir lite piggare och gladare under tiden de står på behandling oavsett orsaken till hundens problem. Att blir sämre igen när behandlingen avslutats talar INTE för att det verkligen är borrelios som hunden är dålig av, utan snarare att det är något annat som orsakar hundens symptom.

 

Enda sättet att helt säkert förebygga borrelios är att undvika fästingar. Eftersom fästingar finns nästan överallt är de dock svåra att undvik och det är istället bra att behandla sin hund med någon typ av fästingskydd.


Läs mer om Borrelia hos hund här.

FirstVet

FirstVet

Senast uppdaterad: 2019-03-15

Gratis råd, behandling eller remiss.

Ställ din fråga direkt till någon av våra veterinärer. Genom videosamtal får du snabbt råd, diagnos och behandlingsförslag. Vid behov får du även remiss och i vissa fall recept.

Kom igång

Eller ladda ner FirstVet som app till din mobil:

Fler artiklar om Hund

Värmeslag

Varje år dör hundar tragiskt av värmeslag, efter att ha lämnats i varma bilar. Hundar kan även få värmeslag av att motio...

Läs hela artikeln
Rädsla för fyrverkerier hos katt och hund

Nyårsafton är en jobbig kväll för många djur och dess ägare, i denna artikel kan du läsa om hur du bäst förbereder dig i...

Läs hela artikeln
Min valp är inte rumsren, är det något fel?

Valpar är olika. En del blir rumsrena väldigt fort, andra tar det längre tid för. I få fall uteblir förmågan helt. Det k...

Läs hela artikeln