Få hjälp av våra veterinärer Nästa lediga tid .

Undersök blodcirkulationen

Om din katt är hängig, sjuk eller skadad kan det vara bra att undersöka kattens blodcirkulation. Det underlättar även veterinärens bedömning om hur akut läget är.

Artikeln är skriven av veterinär på FirstVet - hos oss träffar du kostnadsfritt veterinär i din mobil eller dator. Genom videosamtal får du snabbt råd, diagnos och behandlingsförslag. Vid behov får du även remiss och i vissa fall recept.

Läs hela artikeln utan kostnad

Logga in för att läsa hela artikeln. Det är helt gratis och det går snabbt att skapa ett konto.

Logga in och läs vidare

Här visar vi hur man gör. 

Lyft på läppen för att titta på slemhinnan i munnen som ska vara fuktig och rosa. 

Återfyllnaden kontrolleras genom att trycka med fingret ett par sekunder på slemhinnan. Färgen ska sedan återgå till rosa inom 1-2 sekunder. 

Är slemhinnan torr, har mycket ljus eller mörk färg eller återgår mycket långsamt till rosa vid test av återfyllnaden kan det vara tecken på försämrad blodcirkulation.

Det brukar vara lättast att ta pulsen i ljumsken på katten, på ungefär samma ställe som på människor. Normal puls/hjärtfrekvens är ca 100-160 per minut för katter. Katter som sover eller vilar kan ha lägre puls utan att det behöver vara något fel. Öva gärna på din friska katt för att veta vad som är normalt för just den. 


Läs mer om hur du gör en enkel undersökning på din katt: https://firstvet.com/sv/articles/view/hund/10/laer-dig-att-goera-en-enkel-undersoekning-pa-din-hund-eller-katt

FirstVet

FirstVet

Senast uppdaterad: 2019-01-30

Gratis råd, behandling eller remiss.

Ställ din fråga direkt till någon av våra veterinärer. Genom videosamtal får du snabbt råd, diagnos och behandlingsförslag. Vid behov får du även remiss och i vissa fall recept.

Kom igång

Eller ladda ner FirstVet som app till din mobil:

Fler artiklar om Katt

Bitsår och bölder hos katt

Det är vanligt att katter behöver uppsöka veterinär på grund av skador som de fått i slagsmål med en annan katt. Läs vår...

Läs hela artikeln
Vaccination av katt

I den här artikeln finns beskrivet rekommendationer kring så kallade ”basvacciner” samt en mindre översikt över några av...

Läs hela artikeln
Transportbur

När man måste ut och åka med sin katt är det bra om katten sedan innan är van vid sin transportbur. Här ger vi tips och...

Läs hela artikeln