Fråga veterinären - Gnagare

Marsvin som rosslar ibland

Mitt marsvin på 4,5 år har sedan något år rosslat lite då och då. Det är runt 1-3 gånger i veckan jag hör det och mellan 5-30 min per gång. Hon är lat och älskar att sova men äter som en häst, blir ivrig vid mat och skriker av lycka så det är inget fel på aptiten. Hon ser lite tjock ut, väger 937 g men är ganska "kort". Hon har under det senaste året gått ner runt 100 g. Hennes tänder har spjälkt sig några gånger, men de är på bättringsvägen. Jag har haft marsvin i många år och har haft många lunginflammationer, även en med allergi, men tycker inte att hon passar in på dessa symptom (hon är även betydligt piggare än vad de var). Min fråga är vad ni tror det rosslande ljudet kan vara ? Är det en ovana hon har, eller låter det som något betydligt värre?

Veterinär hos FirstVet svarar:

Tack för att du kontaktat oss. Jag tror inte heller att det rör sig om en lunginflammation, eftersom de precis som du själv säger ofta blir allmänpåverkade då. Däremot kan det vara tal om symtom från de övre delarna av hennes luftvägar. Rosslandet kan bero på att det är lite trångt och/eller täppt någonstans i näshåla, svalg, luftrör eller bronkier. Eftersom hon har haft lite besvär med sina tänder ska man också ha i åtanke att rötterna till tänderna i överkäken ligger väldigt nära hennes nåshåla. Ibland kan alltså även tandbesvär orsaka luftvägssymtom. Det är också lite skumt att hon gått ned i vikt utan förklarlig orsak. 

Mitt råd är att du låter en veterinär, gärna någon som är intresserad av gnagare, undersöka henne. Det kan vara bra att lyssna noga på hennes lungor, kolla igenom munnen ordentligt, känna igenom buken mm.

Visar det sig att rosslandet kommer från de övre luftvägarna kan det hjälpa med lite olika slemlösande åtgärder, se igenom hennes burströ och hökvalitet, ventilation och luftfuktighet där hon bor etc. Antiinflammatorisk medicin kan också övervägas vid luftvägsrossel.

Lycka till med henne!

Med vänlig hälsning,

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: