Fråga veterinären - Gnagare

Kindpåse på vår dvärghamster

Vår lilla dvärghamsters ena kindpåse har hamnat utanför munnen. Den verkar helt ok och inte inflammerad. Det hände för flera månader sen och vi avvaktade då vi har läst på internet att andra dvärghamsterägare upplevt samma sak flera gånger och att det har löst sig av sig själv. Nu har det gått för lång tid och vi inser att det här löser hon inte själv.

Veterinär hos FirstVet svarar:

Om kindpåsen ligger kvar utanför munnen så påverkas slemhinnan av exponeringen för luft och det kan svullna och bli inflammerat i vävnaden. Detta kan både vara smärtsamt och innebära en infektionsrisk. Man kan testa att massera in kindpåsen, exempelvis med en fuktad tops, men får man inte in kindpåsen i munnen bör man uppsöka veterinär för hjälp. Likaså om besvären återkommer. Tänk på att hamstrar är bytesdjur som försöker dölja alla tecken på smärta och sjukdom.

Många gånger går det att rätta till en framfallen kindpåse på en hamster. Hamstern sövs så att man kan peta tillbaka kindpåsen och sy fast den i kinden. Detta för att den inte ska ramla ut med en gång igen. 

I de fall då kindpåsen är för svullen eller påverkad för att massera in i munhålan igen kan man istället amputera kindpåsen. En hamster klarar sig med en kindpåse när den lever i fångenskap.

Operationen bör göras så snart som möjligt för att vävnaden inte ska bli skadad och infekterad. Om du inte vill operera din hamster trots att framfallen är återkommande eller slemhinnan hunnit skadas måste hamstern få somna in eftersom tillståndet är plågsamt. 

Ett bra sätt att ytterligare hålla koll på din hamster kan vara att väga den ett par gånger i veckan. Väg även mat- och vattenåtgången regelbundet.

Lycka till!

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: