Fråga veterinären - Häst

Ansträngd andning

Igår när jag var ute och red min häst så kändes det som att hans ork bara försvann. Vi tog en galopp och mitt i galoppen kände man hur hästen liksom la av. Jag hoppade av och uppmärksammade att han andades väldigt ansträngt. Gick hem och han kom ner i normal andning och var sedan helt som vanligt. Provade idag igen och samma sak hände. Tung, liksom rosslig andning, öppen mun och tungan ut. Efter ca 15 min var andningen normal igen. Hästen ifråga har gått regelbundet 4-5 dag v och aldrig gjort på detta sätt tidigare. Är lite orolig då detta uppkommer efter en liten galopp bara sådär.

Veterinär hos FirstVet svarar:

Med så pass tydliga symptom rekommenderar jag att du bokar ett veterinärbesök där man får undersöka och kanske ta prover från din häst.

Det låter inte normalt att en häst som är i god kondition plötsligt blir orkeslös och rosslig.

I första hand kommer man vilja undersöka honom och bland annat leta efter tecken på infektion i kroppen. Hittar man ingen förklaring kan det bli aktuellt att gå vidare med fler prover och undersökningar, kanske endoskopering.

Förhoppningsvis är det bara någonting tillfälligt, men jag tycker att du ska börja med att kontakta en veterinär för undersökning.

Lycka till!

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: