Fråga veterinären - Hund

Parning efter kemisk kastrering

Hej, Vi har en bostonterrier-hane på 2.5 år. För ca tre månader sedan gjorde vi en kemisk kastrering för att se vilken effekt en kastrering skulle ha på honom.Vi vill gärna para honom när kastreringen löpt ut, då vi gärna vill att våran nästa hund ska vara en valp från honom. När borde vi kunna para honom med chans till lyckad parning?

Veterinär hos FirstVet svarar:

Hej!

Jag skulle tro att det är hormonimplantatet Suprelorin ni hänvisar till? Det är ett chip som sätts under huden och som utsöndrar hormon kontinuerligt. Hormonerna från chipet blockerar hundens egna könshormoner så hunden blir infertil.

Det finns olika styrkor på chipet och förenklat kan man säga att den lägre doseringen (4,7 mg) har effekt minst sex månader och den högre (9,4 mg) minst 12 månader.  Men effekten kan variera, och vissa hanar är infertila längre än så. 

Ett sätt att ta reda på om effekten av chipet har klingat av är att mäta hundens testosteronnivåer.  Även hundens betende kan skvallra om den fortfarande står under hormonell påverkan. 

Vänliga hälsningar

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: