Fråga veterinären - Hund

Rund fläck av päls som släppt

Min hund har en fläck stor som en gammal femkrona på bröstet där han har tappat päls, trodde först att det kan ha varit kåda som kladdat fast som han sen kliat bort, men han kliar ofta där. Han har bara en fläck på det här stället. Kan det vara ringorm?

Veterinär hos FirstVet svarar:

Det kan finnas olika orsaker till att hundar tappar päls. Det kan ha varit något som fastnat i pälsen, som du skriver, eller något irriterande ämne som orsakat pälsavfall eller att din hund slickat/gnagt bort pälsen. Ibland kan halsband eller sele skava bort päls. 

Huden kan bli inflammerad av alla sorters retningar,  det kan ha börjat med en skada i huden, till exempel efter en fästing eller ett litet sår. När hunden slickar och/eller kliar blir det en inflammation i huden och så småningom ofta även en infektion, vanligtvis med de bakterier och svampar som finns i normalfloran på huden. 

Ringorm, dermatofyter, är en svampinfektion som på hund ger pälslösa områden som inte kliar primärt. De kan dock bli sekundärt inflammerade/infekterade och kan då klia. Det är ovanligt med ringorm på hund, men det förekommer, särskilt om hunden har kontakt med katt, häst eller nötkreatur vilka alla kan vara symtomfria bärare. 

Hårsäckskvalster, demodex, bor i hårsäckarna och kan ge pälsavfall utan klåda, och andra parasiter kan ge klåda med sekundärt håravfall, till exempel rävskabb. 

Allergier och foderintolerans kan ge pälsavfall på grund av underliggande inflammation i huden. Det finns även andra ovanligare hudsjukdomar och immunologiska sjukdomar som kan ge pälsavfall. Det finns hormonella förändringar, bristsjukdomar och systemiska sjukdomar som också kan påverka pälsen, men sällan enbart på en fläck som du beskriver. 

Det vore bra med en veterinärundersökning för att komma underfund med vad som orsakat pälsavfallet. Man vill göra utstryk för att bedöma graden av inflammation och se om där finns bakterier och/eller svamp, skrapprov för att utesluta parasiter och ifall misstanke om ringorm föreligger efter klinisk undersökning gör man en odling. 

Här kan du läsa mer om hur en utredning av hudproblem brukar gå till: Utredning av klåda och hudproblem hos hund och katt.

Här kan du läsa mer om ringorm: Ringorm hos hund (SVA).

Hoppas detta varit till hjälp!

Med vänlig hälsning,

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: