Fråga veterinären - Hund

Kastrera efter löp.

Hejsan. Jag har en tik på nu drygt 10 månader, jag har planerat att jag ska kastrera henne efter sin första löp.Men hon har inte löpt än, vad jag vet iallafall. Hon beter sig väldigt valpigt fortfarande. Är det ovanligt att gå en sån tid utan löpning och kan man kolla hos en veterinär om hon har löpt än utifall hon " smyglöpt? " Är det sant att deras koncentrationsspann och valpighet minskar när löpen kommer?

Veterinär hos FirstVet svarar:

Hej!
Min gissning är att din tik inte har börjat löpa ännu. Tidpunkt för det första löpet kan vara väldigt varierande, mellan tummen och pekfingret brukar det första löpet inträffa någonstans mellan fem och femton månaders ålder. Det finns tikar som hinner bli närmare två år gamla innan de börjar löpa utan att det är någonting fel. 
Så ha lite tålamod så kommer du säkert se att hon börjar löpa inom de kommande månaderna!

Blir man orolig för att något ska vara fel kan man undersöka tiken och då i första hand undersöka livmoder och äggstockar med ultraljud. 

Vissa upplever att en tik förändras mentalt i samband med att hon börjar löpa. Om det har med just löpet att göra eller om tiken med tiden blir äldre och lugnare är svårt att säga.

Vänliga hälsningar, 

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: