Fråga veterinären - Katt

Jag tror att min katt fått loppor, vad ska jag göra?

Veterinär hos FirstVet svarar:

Katter kan drabbas av olika typer av loppor och katten har en egen loppa som heter kattloppa (Ctenocephalides felis). Kattloppor förekommer främst i södra Sverige. Även loppor från andra djurslag, t.ex. igelkottsloppa, kan kortvarigt leva på katten, men utgör ingen smittorisk och försvinner snabbt igen och brukar inte behöva behandlas.

Om man hittar en loppa på katten så är det bästa att försöka fånga loppan och förvara den så intakt som möjligt i t.ex. en liten burk eller plaströr. Använd inte tejp eller dylikt. Därefter kan man kontakta närmaste veterinärmottagning och fråga om de kan hjälpa till med att artbestämma loppan, eller skicka in den till SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt (http://www.sva.se/analyser-och-produkter/analyser-av-djur-och-foder/katt/artbestamning-av-parasiter-hos-katt).

Kattloppor kan vara jobbiga att bli av med och det krävs ofta att man även sanerar miljön hemma, så därför är det väldigt bra att veta vilken loppa man har att göra med. Loppor från katten kan tillfälligt bita människor men de kan inte föröka sig om de inte har en katt eller hund att suga blod ifrån.

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: