Fråga veterinären - Katt

Kattunge snuttar på annan katt

Hej! Jag fick hem en kattunge för ca 5 dagar sen. Hon snuttar på min andra honkatt. En av bröstvårtorna på honkatten har blivit rosa och stor som följd av detta. Hur får jag bort detta beteende?

Veterinär hos FirstVet svarar:

Hej!

Ofta när små kattungar snuttar på sig själv eller andra kattungar så kan det vara ett tecken på att de är lite stressade av flytten och separationen från sin mamma. Snuttandet känns sannolikt lite lugnande och tröstande för kattungen. Man vet också att kattungar som tas för tidigt från kattmamman, dvs tidigare än 12 veckors ålder, har lite större risk att utveckla sådana här beteenden (men även kattungar som varit hos sin mamma till 12 veckors ålder kan snutta överdrivet).

Det man kan göra själv hemma är följande:

Försök göra hemmiljön så trygg och stimulerande för kattungen som möjligt. Titta t ex på den här artikeln som handlar om att optimera hemmiljön. Om du vill djupdyka riktigt i kattens behov så finns det också väldigt mycket bra information på den här engelska sidan: https://indoorpet.osu.edu/cats/basic-indoor-cat-needs

Lek med kattungen med olika leksaker ett par gånger om dagen (testa t ex leksaker med kattmynta), man kan också låta kattungen jaga små godisbitar som man knäpper iväg, och att ge mat i någon form av aktiveringsleksak (kolla med närmsta zoo-butik eller leta på nätet). Prova dig fram med olika leksaker och se vad din kattunge gillar bäst.

Om kattungen är väldigt intensiv i sitt snuttande och det är svårt att avleda så kan man behöva sätta på den andra katten en body, eller möjligen ha en krage på kattungen när man inte har den under uppsikt. (Detta för att inte bröstvårtan ska skadas.)

Jag skulle också rekommendera att ni använder er av Feliway. Välj Feliway Friends om du har misstanke om spänning mellan katterna, annars Feliway classic. Du kan också prova tillskottet Zylkene (rogivande och stressdämpande, kapslar som kan öppnas och strös över maten).  I den här artikeln kan du få lite tips om vad man kan tänka på när man har flera katter.

Kontrollera också att din kattunge verkar må bra, om den t ex är dålig i magen eller kräks så är det klokt att boka tid till veterinär för undersökning och se att allt står rätt till. Hör med uppfödaren om din kattunge blivit avmaskad.

Om beteendet inte snabbt lugnar sig (inom någon vecka), eller om det är svårt att avleda kattungen när den börjar snutta, eller om kattungen ägnar största delen av sin vakna tid åt att snutta så rekommenderas att boka tid till kattbeteendevetare. Jag kan t ex rekommendera Susanne Hellman Holmström som jobbar hos oss på Firstvet, man kan boka videosamtal eller vanligt röstsamtal.

Med vänlig hälsning

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: