Fråga veterinären - Katt

Varigt sår

Hej! Kom nyss hem och ser att vår katt har fått ett sår några centimeter ifrån örat. Såret luktar väldigt illa. Det verkar inte göra så ont då jag fick tvätta och klippa runt det helt utan något motstånd vilket är väldigt ovanligt. Hon beter sig som vanligt. Såret är väldigt litet, eventuellt ett sticksår, men vet ej hur djupt det är. Troligtvis har hon bråkat med grannkatten. Vad ska jag göra? Jag har tvättat rent det men det varar fortfarande.

Veterinär hos FirstVet svarar:

Hej!

Om din katt verkar må helt som vanligt och du får komma åt att tvätta såret, så brukar det gå bra att börja med att försöka behandla hemma. Ett sår som luktar väldigt illa är ofta en böld, dvs det kan vara så att din katt hamnat i bråk med någon katt för ett par dagar sedan och då fick ett litet sår, såret läkte igen men eftersom det finns gott om bakterier i kattmunnar så kan det växa till bakterier under huden och bli en böld. När bölden spricker så blir det ofta ett lite mindre kraterliknande sår, och ur såret kommer det illaluktande var. 

Det man kan göra hemma själv är följande:

- se till att hålla såret öppet under åtminstone 2-3 dagar, dvs tvätta bort sårskorpan (går ofta bra med lite ljummet vatten och mild tvål eller koksaltlösning som köps på apoteket). Massera ut eventuell sårvätska (eller var) morgon och kväll, och om du kommer åt så skölj såret med t ex koksaltlösning

- Om detta inte hjälper, eller om det gör väldigt ont när du försöker tvätta, eller om såret inte vill läka eller återkommer så rekommenderas besök till veterinär för undersökning, ibland man behöva tvätta och rensa upp såret och anlägga ett så kallat drän. 

Lite mer info finns i den här texten: https://firstvet.com/sv/articles/view/katt/40/bitsar-och-boelder-hos-katt 

Med vänlig hälsning


Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: