Fråga veterinären - Katt

Plaque off

Min katt har lätt att få tandsten och veterinären säger att vi måste borsta hans tänder för att undvika att det blir mer, men att det är oundvikligt att till slut behöva söva honom och ta bort tandsten. Nu har jag av en vän fått tips om Plaque Off som kan lösa upp tandstenen och göra så att den går att borsta bort. Varför har inte veterinären tipsat om den? Är den farlig på något sätt?

Veterinär hos FirstVet svarar:

Din veterinär vill sannolikt endast rekommendera åtgärder och produkter som enligt vetenskaplig grund eller s.k. beprövad erfarenhet ger önskvärd effekt. Det resultat som djurägare upplever av Plaque Off varierar, medan daglig tandborstning är det dokumenterat effektivaste man som husse eller matte kan göra hemma för sin hunds eller katts tandhälsa. Plack och bakterier ansamlas även under tandköttskanten, där de ger upphov till inflammation och så småningom tandlossning. Det räcker alltså inte med att avlägsna den synliga tandstenen på tändernas kronor, och för att på ett bra sätt komma åt plack och bakterier under tandköttskanten krävs mekanisk rengöring med tandborste, alternativt professionell rengöring på klinik. Jag känner inte till några fastställda biverkningar av Plaque Off, men det kan inte ersätta tidigare nämnda åtgärder.

För en fullständig bedömning av tänderna krävs att man undersöker djuret i narkos, då vissa problem (t.o.m. allvarliga sådana) tyvärr inte kan uteslutas i vaket tillstånd. Därför är det en god idé att då och då göra dessa kontroller under narkos, samtidigt som man på ett mycket effektivt sätt kan avlägsna aktuell plack och tandsten. Jag förstår att du med tanke på din systers katt känner dig orolig, men det är väldigt sällan som en sövning får så olyckliga följder, - i synnerhet om djuret i övrigt är fullt frisk. Många äldre och/eller sjuka djur både sövs och opereras, och även i dessa fall går det för det allra mesta bra.

Här hittar du ytterligare lite information: Borsta tänderna på din hund och katt.

Vänliga hälsningar,

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: