Fråga veterinären - Katt

Nyinflyttad katt

Vår lilla kattunge är bara 11 veckor gammal. Vi har haft honom i två dygn nu. Min fråga är hur vi får våran katt på 9 månader att tycka om den lilla? Han hoppar på, biter den lilla, skriker och fräser. När vi tar bort vår gamla katt har han bitit oss 2 ggr. Vet inte vad som är rätt/fel att göra? Tacksam för svar.

Veterinär hos FirstVet svarar:

Det ni beskriver låter ju inte som en bra start för en kattunge. Risken finns att det utvecklas vidare och leder till stark osämja mellan era katter. För att veta mer vad det beror på så behöver man få ännu mer uppfattning om hur katterna uppför sig och hur hemmiljön ser ut. 

Min rekommendation är därför att ni så snart som möjligt bokar besök med någon som är duktig på kattbeteende för att få hjälp med problemet (ju längre problemet får fortgå desto svårare riskerar det att bli att lösa det). Susanne Hellman Holmström, kattpsykolog, och Anya Thörnqvist, veterinär, är duktiga på beteendeproblem hos katter och båda finns här hos oss på FirstVet. Försäkringsbolagen ersätter inte dessa konsultationer. 

Fram till att ni får hjälp - försök att hålla katterna åtskilda (varje gång katterna ryker ihop så riskerar det att bli allt svårare att få dem att hålla sams). Om det ändå händer att katterna är på samma ställe - undvik att straffa Ture när han jagar Oscar (t ex genom att ta i honom eller fya honom), om det inte är absolut nödsituation, eftersom det riskerar att förvärra situationen.  Jag kan också rekommendera att ni använder er av feliway friends hemma (finns att köpa hos många veterinärer eller via nätet).

Viktigt att känna till är också att kattungarna enligt lag inte får skiljas från sin mamma förrän de fyllt 12 veckor, detta för att man vet att kattungarna behöver sin mamma, och att man vet att risken för problembeteenden ökar om kattungen flyttar ifrån sin mamma för tidigt. 

Titta också gärna på dessa artiklar: 

Katterna är osams – Introduktion av ny kattKatterna är osamsOm du har fler än en katt hemmaBerika kattens miljöKattens tretton heliga behov

Jag hoppas att allt går bra, lycka till!

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: