Fråga veterinären - Katt

Schefflera växt, giftig?

Hej! Jag undrar om växten paraplyaralia schefflera arboricola är giftig för katter? Min katt tuggar inte vanligtvis på växterna hemma men jag vill ändå vara säker.Tack på förhand!

Veterinär hos FirstVet svarar:

Tack för din fråga. Paraplyaralia är en flerårig buske som tillhör familjen araliaväxter. Giftinformationscentralen för människor skriver att det kan betraktas som ofarligt för barn att smaka lite på ett blad, dock finner jag upplysningar om att den pga innehåll av olösliga kalcium-oxalat-kristaller är giftig för hundar och katter, och kan ge snabbt insättande kraftig irritation/smärta i munnen, med efterföljande salivering, eventuellt kräkning och sväljsvårigheter. 

Om din katt ätit av växten eller du misstänker att han gjort det ska du genast kontakta veterinär, som får bedöma hans allmäntillstånd och om han behöver behandling. Ni har tillgång till kostnadsfria videosamtal hos FirstVet. Bokar gör ni här: https://firstvet.com/sv/booking

Det kan vara bra att känna till att denna textfrågefunktion inte lämpar sig för akuta frågor. Våra veterinärer har inte möjlighet att gå igenom frågorna dagligen och svaren kan dröja upp till en vecka. Vid akuta frågor är det därför ett bättre alternativ att boka in ett videosamtal med någon av våra veterinärer, på det sättet kan du få svar direkt och veterinären kan dessutom göra en bättre bedömning genom att se ditt djur över videolänk. Vid riktigt akuta problem bör inte vänta på videosamtal utan istället direkt uppsöka veterinärklinik med ditt djur.

Vänligen,


Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: