Fråga veterinären - Katt

P-piller till katt? perlutex, provera?

Kan FirstVet skriva ut p-piller till katt? Jag vet att det har varit svårt att få tag på Perlutex pga restnoteringar. Tacksam för svar

Veterinär hos FirstVet svarar:

Tack för din fråga!


Under flera år har det inte varit möjligt att få tag på p-piller för katt (Perlutex). Det finns en medicin för människobruk (Provera) som i vissa fall har använts som ersättningspreparat. När även Provera restnoterades, tog FirstVet beslutet att stänga tjänsten för förskrivning av recept på p-piller för katt. 


Nu är Perlutex tillbaka i en förpackningsstorlek, och det finns möjlighet att efter videosamtal med veterinär där katten visas, få ordinerat 20-pack för kortvarig behandling av avelshona före första/mellan kullar. 


Katter som inte ska användas i avel, ordineras inte p-piller, på grund av risker för onödiga och allvarliga biverkningar, utan vi rekommenderar kirurgisk kastration.


Läs gärna mer om p-piller i artikeln: https://firstvet.com/sv/artiklar/p-piller-till-katt


Välkomna åter, 

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid

Eller ladda ner FirstVet till din mobil: