Valpen Malte - vecka för vecka 2

2020-05-14

Vad är störst skillnad sedan vi sist hördes?
Sedan dess har jag lärt känna Malte betydligt bättre och han mig. Nu är Malte drygt 11 veckor och jag har snart haft honom i 4 veckor. Han visar enormt mod i alla situationer jag utsätter honom för men är mycket mer trotsig. Vi har fått in bra rutiner för när det är dags att sova, uträtta behov och leka.


Har Malte vuxit mycket?
Jag tror absolut att Malte har dubblat sin vikt på de här veckorna. Självklart ser han väldigt ung ut men jag tycker att hans blick visar på mycket mer personlighet än när jag först hämtade hem honom.

Har Malte lärt sig något nytt?
Jag tror Malte lär sig nya saker varje dag. Vi övar baskommandon så som “sitt”, “vacker tass”, “ligg” vid några tillfällen under dagen när han är på lekhumör. Jag vill inte gå för fort fram i att lära honom trix etc. så att han blir uttråkad eller känner ett tvång. Han vet nu även att det stora trädet här hemma är förbjuden frukt för valpar.

Vad är det svåraste i er vardag just nu?
Det som kräver mest energi just nu är att hålla koll på vad Malte gör. Vad biter han sönder, är något han får tag i farligt etc. Han, som alla valpar, lär ju känna sin omgivning med munnen och då gäller det att vara vaksam. Han är även en mästare på att tugga och bita sönder armar och händer, vilket inte är så trevligt eller skönt.

Hur går det med rumsrenheten?
Jag vill inte stressa Malte med att bli rumsren men jag kommer, och har gjort, det mesta för att hjälpa honom på traven. Han behöver kissa ungefär varannan timme och bajsa var tredje, var fjärde timme. Om jag inte tar ut honom då så görs dessa behov fortfarande inomhus. Han brukar dock pipa när han behöver bajsa, ett tydligt tecken på att vi ska gå ut.

Hur ser era dagar ut tillsammans?
En vanlig dag börjar med att Malte vaknar runt 5-6 på morgonen. Då har han sovit sedan klockan 22-22.30 kvällen innan. Då går vi ut en kort stund för att göra både nummer 1 och nummer 2. Vi går in och somnar om, bäst vi kan, i ca två timmar till. Sedan är det ut en liten längre sväng för att leka lite. Jobb väntar sedan för mig och då sköter sig Malte bra brevid mig, han leker och sover. Beroende på när han vaknar så tar vi nu lunch. Nu brukar Malte ha mycket energi och då går vi till parken och kastar pinnar, tittar på bilar och gosar. Eftermiddagarna ser egentligen likadana ut. Vi tar många kortare kisspauser och en längre sväng runt middagstid. Sista rundan tar vi runt 21.30-22.00. Då är vi båda helt slut efter dagen och somnar tillsammans kind mot kind i sängen. Ja, i sängen!

Hur skulle du beskriva Maltes personlighet nu när ni lärt känna varandra lite mer?
Jag skulle beskriva Malte som en modig och väldigt nyfiken valp som samtidigt är väldigt mjuk och snäll. När vi övar lite trix märker jag hur roligt han tycker det är när han får beröm så jag skulle också säga att han är närvarande och intresserad och villig att lära.

Är det något du undrar över till vår veterinär eller beteenderådgivare?
Jag undrar hur det är med 3-månaders vaccinationen? Om det är prick 3 månader som man ger dem sprutan eller om det går att vänta några veckor. Jag tror också att många, som jag själv, undrar när valpar slutar att bitas men jag såg sedan valpartiklarna på FirstVets hemsida, där finns väldigt bra information om detta. Eventuellt att jag återkommer med frågor om rumsrenhet om några veckor om det går åt pipsvängen med detta.