Spør veterinæren - Hund

Sopp i øret

Hei:) Gizmo har hatt sopp i ørene. Behandla med otoact for fjerning av voks, deretter vask med otodine, saniotic dråper og kortavanze spray. Ble sånn høvelig fin, men blusset opp igjen. Jeg har nå renset flere dager med otoact, deretter daglig rens med otodine. Han klør, men ikke noe puss eller veldig vond lukt. Ørene er sånn høvelig rene, da de vaskes hver dag. Nå vil jeg ikke lenger bruke antibiotikaen. Den ble brukt over 2 uker sist. Da var det kraftig betennelse med veske i øret.Jeg tror i tillegg til sopp at han mulig har reagert på noe han har fått, så jeg driver å eliminerer mtp godbiter. Dalmatinere er disponert for allergi. Og kommer vi ikke i mål her hjemme, og han blir veldig plaget, så skal jeg selfølgelig oppsøke veterinær:) Så var det ei som nevnte at hennes veterinær hadde nevnt å bruke vanlig canesten, en liten mengde, ikke inni, men ytterst, så salven smelter ned i øregangen. Ville høre med dere hva dere mener først. Evt har dere andre forslag til noe jeg kan bruke? Jeg vil helst ikke pøse på med mer antibiotika... takker for svar

Veterinær på FirstVet svarer:

Hei!

Dette kommer ikke til å gå over før man finner triggeren, og jeg er enig i at allegi står høyt opp på listen. Enten det er en fòrindusert atopi eller reaksjon mot noe i miljøet (eller begge deler).

Når man utreder allergipasienter så har vi en mantra som heter PIA;

1) utelukk Parasitter

2) kontroller Infeksjoner

3) undersøk underliggende årsak til Atopi - fòrindusert eller annet.


Ting i matveien kan man starte en allergi mot når som helst i livet. Allergi mot noe i miljøet forekommer sjeldent over individer som er passert 5 år.


En allergiutredning er tidkrevende og kostbar. I første omgang ville jeg diskutert med veterinær å starte en "test diett" der du kun gir en hypoallergen diett strikt i 6-12 uker.

Om det var sopp hunden din hadde, er det riktig at antibiotika ikke har noen effekt (og at dette burde unngås). Årsaken til at din dyrlege har skrevet ut dette, er at de fleste reseptbelagte øremidler inneholder en kombinasjon av antibiotika, soppdrepende og kortison. Kun de to sistnevnte vil ha effekt, og kortisonen som virker betennelsesdempende, er den viktigste av disse.  Om hunden din har veldig mye voks i øregangene ville jeg anbefalt en dyprens i narkose. Ved mye ørevoks, kommer ikke behandlingen ned til selve huden der den trengs aller mest. Noen hunder har behov for kortisontabletter i en periode etter dyprens og til den hypoallergene dietten får forventet effekt. Veterinæren din kan også blande opp en antiseptisk ørerens som inneholder kortison (til eks. Chlorexyderm oti piu tilsatt 5-6 milliliter dexadreson) som du renser med lokalt. Når eier renser hundens ører, er det ekstremt viktig med riktig teknikk. Hundens øregang er veldig lang, og om du bare drypper noen dråper og masserer lett mot øret, vil det ikke skje noe som helst i bunnen av øregangen. Jeg anbefaler at du fyller øret til det renner over og ser for deg øregangen som et rør. Den væsken du fyller opp i øregangen skal du presse opp og ned slik at rensen flytter seg ut og inn for at skitt skal løsne og du får en effekt dypt der nede. Be dyrlegen din instruere deg på teknikken om du er usikker.

Jeg er heller ingen stor tilhenger av å gå ned i øregangen med finger eller q-tips da dette raskt fører til sår hud. Tørk vekk det som har kommet opp forsiktig med en bomullspadfør du gjør en ny rens.

Mistenkte allergipasienter krever en systematisk fremgangsmåte med oppfølginger. Det er derfor viktig at du som eier følger opp med anbefalte kontroller. Om tiltak iverksettes vil jeg anbefale første kontroll etter 14 dager. Deretter 14 dager etter, for så å vurdere videre oppfølging etter hva slags funn man gjør. Om man ser en bedring, men det ikke blir helt bra (til tross for at dere er dyktige med strikt diett utover 12 uker), ville jeg sett på muligheten for både en fòrallergi og en atopi (reaksjon på noe i miljøet). Om problemet vedvarer utover sommerhalvåret, kan det være innendørsallergener som er problemet, som både husstøvmidd og lagermidd.


Start en utredning! Det er tidkrevende og kostbart, men samtidig handler det om å finne en løsning som fungerer både for dere som eiere og for Gizmo som pasient.

Råd, behandling og henvisning - ofte inkludert i din standard dyreforsikring.

Still ditt spørsmål direkte til en av våre veterinærer. Gjennom en videosamtale har du rask tilgang til råd, diagnose og behandlingsforslag. Ved behov kan du få en henvisning, og i noen tilfeller også resept.

Book tid

Eller last ned FirstVet-appen til din mobil: