Spør veterinæren - Hund

Hoven penis

Det har skjedd to ganger at hunden min på 10 måneder våkner med at penisen (den røde delen) har kommet ut fra forhuden og hovnet opp slik at han ikke får den inn igjen. Dette har vart i flere timer (opp mot fem) og jeg har forsøkt med kaldt vann eller is for at hevelsen skal gå ned men det har ikke hatt noen effekt. Den har til slutt bare gått tilbake av seg selv og han har tilsynelatende blitt helt bra igjen. Når dette problemet oppstår så virker det som at han opplever ubehag og syns det er vondt at noe kommer borti, men han klarer å tisse som normalt. Er det noe annet man kan gjøre for å få hevelsen til å gå ned eller er det greit å la det gå over av seg selv? Hvor lenge er det greit å vente før man bør oppsøke veterinær?

Veterinær på FirstVet svarer:

Hei!

Dette høres ikke helt normalt ut, og jeg tenker at problemet kan eskalere med alder og kjønnsmodning.

Om jeg var deg ville jeg konsultert veterinær for å undersøke om forhuden kan være litt for trang. Om han slikker seg mye kan det også bli ekstra hovent, og om han da blir oppspilt kan glans penis vanskelig trekke seg tilbake.

Jeg vil ikke anbefale å kjøle ned med is da dette kan være ganske smertefullt. Is skal ikke være i direkte kontakt med skadet hud eller slimhinner.

Det du burde ha hjemme om uhellet skulle oppstå er et glidemiddel og 10 milliliters ampuller med saltvann til å ha i kjøleskapet. Om uhellet skulle være ute, forsøk å massere penis tilbake i forhuden ved hjelp av glidemiddel. Når du har lykkes, kan du trekke forhuden forover og spyle inn kaldt saltvann (1-2 ampuller avhengig av din hunds størrelse) og knipe forhuden igjen. Hold en stund og gjenta behandling med ny(e) ampuller. Unngå at plasten fra saltvannsampullen kommer direkte i kontakt med penisen.

Jo lengre han går med penisen utenfor, jo større risiko er det for at den blir mer hoven og slimhinnene kan også få skade.

 

Vennlig hilsen

 

Line Skatvold Eide

Line Skatvold Eide, utdannet veterinær

Sist oppdatert: 2020-12-08

Kategori: Hund

Råd, behandling og henvisning - ofte inkludert i din standard dyreforsikring.

Still ditt spørsmål direkte til en av våre veterinærer. Gjennom en videosamtale har du rask tilgang til råd, diagnose og behandlingsforslag. Ved behov kan du få en henvisning, og i noen tilfeller også resept.

Eller last ned FirstVet-appen til din mobil:

Download for free in the App StoreDownload for free in Google Play

FirstVet er en digital veterinærklinikk som tilbyr videokonsultasjoner med veterinærer, direkte fra din smarttelefon, nettbrett eller PC.

FirstVet NUF

Fridtjof Nansens Plass 4

0160

Oslo