Skip to main content

På jagt med hund - trygt og sikkert

Estimert lesetid 3 minutter
På jagt med hund - trygt og sikkert

Efteråret betyder at mange jægere og jagthunde endelig skal på jagt! Det er også i forbindelse med jagt, at risikoen for skader øges markant for jagthunde. Her kan du læse om hvad du skal tænke på før, under og efter en jagtdag i naturen!

Møt en veterinær online

  • Inkludert i de fleste dyreforsikringer
  • Få råd, behandling eller henvisning
  • Åpent 7-24, alle dager i året

Inden jagten - at forebygge er bedst

En jagthund skal have god kondition året rundt, men bør forbedres yderligere til jagtsæsonen. Træningen bør øges gradvist over et par måneder før, og kan varieres ved at skifte mellem at gå i forskellige terræn, cykle og svømme.

En jagthund må ikke være overvægtig, men bruger meget mere energi på jagten end resten af ​​året. Foretag gradvis overgangen til mere energirigt foder for at undgå unødvendige problemer med for eksempel diarré. Du er velkommen til at tilbyde et lille, men energirigt morgenmadsmåltid på jagtdagen, så hunden får ekstra energi. Husk, at mange hunde ikke prioriterer at drikke under jagt og forvent ikke, at hunden opfylder vandbehovet ved at drikke fra vandløb og søer. Til lange jagtdage er det derfor hensigtsmæssigt at minde hunden om at slukke tørsten og få små energirige måltider i løbet af dagen. Gør hunden vant til at drikke fra en mindre skål eller flaske.

Kortklippede kløer og at opvarme hunden let i snor før den slippes løs, er simple, men vigtige tiltag for at forebygge skader.

Godt at have med på jagten:

  • Engangshandsker
  • Saltvandsopløsning
  • Et par ruller gazebind
  • Vat
  • Saks
  • Tape
  • Et rent håndklæde
  • Et tæppe
  • Plasticposer
  • En fuldtopladt mobiltelefon

Læs også: Vores första-hjälpen-artikel inden jagten - så er du forberedt hvis ulykken skulle ske.

Efter jagten - risici og jagtskader

Ligesom opvarmning er vigtig før jagten, er det lige så vigtigt at gå hunden i afslappet tempo i snor efter jagten er slut. Vær derefter opmærksom på eventuelle skader på øjne, hud, kløer eller poter. Små og overfladiske skader kan ofte behandles derhjemme.

Husk ikke at give et stort måltid umiddelbart efter anstrengelse, da risikoen for mavedrejninger øges. Vent et par timer efter jagten er slut, indtil hunden er rolig og virker sulten. Tegn på mavedrejning kan for eksempel være, at hunden bliver ængstelig og forsøger at kaste op, uden at noget kommer op, hurtigt efter at den har spist eller drukket, mens man ser at maven bliver hård og oppustet. Mavedrejning er en ekstremt akut tilstand, og hunden skal behandles med det samme, hvis man skal have en chance for at redde hunden!

Andre alvorlige symptomer, der kan være gode at holde styr på efter jagten, er hvis hunden bliver meget sløv, får vejrtrækningsbesvær, eller hvis den begynder at tisse blod. Så skal du kontakte din dyrlæge.

Hvis hunden er så halt, at den ikke kan støtte et af ​​benene, eller hvis den er blevet sparket, bidt eller stanget af et andet dyr, skal den straks undersøges af en dyrlæge. Disse skader kan være livstruende hvis skelettet eller indre organer beskadiges, og infektioner og i værste fald blodforgiftning kan forekomme, hvis behandlingen ikke iværksættes hurtigt nok.

Læs mere om nyheder i jagthundeverdenen her!

Er du bekymret for dit kæledyr? Kontakt altid en dyrlæge!

Hos FirstVet kan du altid få hjælp til en indledende vurdering af dit dyr. Få råd, behandling eller henvisning fra en erfaren dyrlæge via videokonsultation her!


Publisert: 9.10.2019
Sist oppdatert: 19.4.2021